L’Estat, novament, haurà de rascar-se  les butxaques per culpa de la lentitud de la justícia. I, ara, per partida doble. El Tribunal Constitucional ha determinat que dos casos judicials que s’han allargat en excés han de comportar una indemnització pels afectats. En concret, una comunitat de propietaris, per una banda; i dos privats i una empresa, per l’altra. En tots dos casos, els magistrats entenen que s’ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable.

Un dels casos representat per l’advocada Gema Martínez del despatx SM Advocats amb sentència favorable el van impulsar dos particulars i una societat acusats per la fiscalia de blanqueig de capitals i valors. El procediment el va iniciar el ministeri públic el juliol del 2018. Una de les mesures adoptades llavors va ser l’embargament dels comptes bancaris de l’empresa. L’abril del 2019, els implicats van demanar l’aixecament d’aquesta restricció, sense que tinguessin cap resposta a aquesta petició ni a la feta per declarar. Finalment, el novembre del 2020, van presentar un recurs d’empara al TC.

Els magistrats retreuen a la Batllia que des que, l’agost del 2018, es va tramitar una comissió rogatòria a Guatemala per continuar la investigació, “l’òrgan judicial instructor va romandre en una situació de total inactivitat, donat que no consta que s’hagi practicat cap diligència ni actuació per esbrinar si els fets que van originar l’obertura de les diligències tenen transcendència penal suficient per derivar el procediment davant un judici oral”. Això contrasta “amb l’actuació proactiva de la part recurrent”. A més, s’indica que no hi ha “complexitat processal” ni “tècnica” que pugui justificar el retard.

Per això, es constata que hi ha hagut vulneració de drets i que els recurrents tenen dret a una indemnització. També s’ordena que se’ls prengui declaració “amb la major brevetat possible” així com que es resolgui l’aixecament o no de l’embargament.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *